فروشگاه اینترنتی

چگونه از امن بودن یک فروشگاه اینترنتی مطمئن شویم؟

چگونه-از-امن-بودن-یک-فروشگاه-اینترنتی-مطمئن-شویم؟

اگر در سال های گذشته فرآیند خرید یک محصول عبارت بود از تصمیم برای خرید، آماده شدن و طی کردن مسیر خانه تا فروشگاه یا بازار، جست و جو به دنبال کالای مورد نظر، مقایسه قیمت بین چندین فروشگاه، خرید و در نهایت برگشت به خانه، حالا و به لطف اینترنت و البته فروشگاه های اینترنتی، می توانید در حالی که روی مبل دراز کشیده اید و در حال دیدن برنامه تلویزیونی مورد علاقه خودتان هستید، هر کالایی را به راحتی از انبوه وب سایت های فروش اینترنتی خریداری کنید.

البته این آسانی خالی از ایراد هم نیست و به جز مصرف حجم گرانبهای اینترنت برای مقایسه قیمت در فروشگاه های مختلف، موضوع امنیت وب سایت های فروش آنلاین اصلی ترین و بزرگترین نکته ای است که باید به آن توجه کرد.

گسترش فوق العاده سریع اینترنت در ایران که طبق معمول با سخت گیری های بی دلیل و عدم درک درست فرصت ها همراه بود، امکان ایجاد بستری امن توسط مسئولان را از بین برد و حالا باید پس از گذشت چند سال از فراگیر شدن فروشگاه های اینترنتی به فکر فرهنگ سازی و توصیه رعایت نکات ایمنی به کاربران باشیم.

در این مقاله سعی کردیم تا به شما بادآوری کنیم “چگونه از امن بودن یک فروشگاه اینترنتی مطمئن شویم؟”

البته موضوع آنقدرها هم پیچیده نیست و تنها کافی است چند مورد ساده را در نظر داشته باشید تا خریدهای شما از اینترنت همگی در دسته خریدهای امن قرار داشته باشند و خدای ناخواسته سرمایه ای که با زحمت به دست آورده و در بانک پس انداز کرده اید به دست افراد سودجو قرار نگیرد.

گام اول: از فروشگاه های معتبر خرید کنید

این روزها خریدن یک دامنه اینترنتی، فضای میزبانی وب سایت، قالب سایت و کانال رسمی تلگرام و اینستاگرام در عرض چند دقیقه و با صرف هزینه ای بسیار کمتر از ۵۰ هزار تومان قابل انجام است.

در نتیجه شاهد رشد قارچ گونه فروشگاه های اینترنتی در هر فضای تحت وبی که فکرش را کنید هستیم؛ از وب سایت ها گرفته تا کانال های تلگرامی و حساب های کاربری اینستاگرام که در حال فروش اجناس مختلف به مردم هستند. اما شاید بتوان گفت کسر کوچکی از این انبوه وب سایت ها معتبر بوده و بهترین شرایط خرید را برای کاربران فراهم می کنند.

برای پیدا کردن وب سایت های معتبر بهترین کار توجه به تعداد محصولات، طبقه بندی درست آنها، سابقه کاری و وجود اطلاعات تماس کامل و معتبر است.

نکته اول: مواردی که به آنها اشاره شدند الزاماً صحیح نیستند. ممکن است یک فروشگاه اینترنتی تازه کار وجود داشته باشد که کاملا معتبر بوده و از استاندارد ایمنی بسیار بالایی هم برخوردار است و در طرف دیگر احتمال برخورد با یک وب سایت پر سابقه اما کلاهبردار هم هست.

به تعداد کاربرانی که در هر پستی کامنت میگذارند یا جزو فالوئر های یک صفحه اینستاگرامی یا اعضای کانال تلگرامی هستند توجه نکنید. این روزها حتی فالوئر اینستاگرام هم به راحتی قابل خریداری است (آن هم با تضمین لایک!)

نکته دوم: قیمت ها در برخی موارد می توانند راهنمای بسیار خوبی برای شما باشند. اگر به دنبال خرید یک تلفن هوشمند از فروشگاه های اینترنتی هستید می توانید به راحتی با کمی جست و جو محدوده قیمتی مورد نظر را پیدا کنید.

برای مثال اگر یک گوشی در تمامی فروشگاه ها قیمتی در حدود ۱ میلیون تومان (با کمی تفاوت بین وب سایت ها) داشته باشد، مطمئنا وب سایتی که همان گوشی را با قیمت ۵۰۰ هزار تومان در فهرست فروش خود قرار داده در تلاش برای خالی کردن جیب شماست.

گام دوم: به نماد اعتماد الکترونیکی توجه کنید

مهمترین که پاسخ سوال ما “چگونه از امن بودن یک فروشگاه اینترنتی مطمئن شویم؟” در ارزیابی اعتبار هر فروشگاه اینترنتی، داشتن نماد اعتماد الکترونیک است. نماد الکترونیک فقط به فروشگاه‌های حقیقی و یا حقوقی اعطاء می‌شود که توسط سیستم‌ های دولتی از جمله مرکز توسعه تجارت الکترونیک، کسب‌ و کار آن‌ها تایید شده باشد.

نکته سوم: معمولاً فروشگاه‌ هایی که نماد اعتماد الکترونیک دارند لوگو نماد را در صفحه اصلی قرار می‌دهند تا همه بتوانند آن‌ را بررسی کنند. همان طور که می دانید جعل کردن یک آیکون گرافیکی کار چندان سختی نیست. در نتیجه اگر میخواهید از امنیت یک وب سایت کاملا مطمئن شوید  کافی است روی لوگو نماد الکترونیک کلیک کنید تا به‌صورت Popup باز شود و اطلاعات صاحب‌امتیاز را به شما نمایش دهد.

روش دیگری که می‌توانید با آن نماد الکترونیک یک فروشگاه اینترنتی را بررسی کنید ورود به سایت https:‎//enamad.ir و یا صفحه کسب و کارهای دارای نماد اعتماد الکترونیکی در سایت پلیس سایبری کلیک بر روی استعلام است، پس از کلیک بر روی استعلام صفحه‌ ای باز می‌ شود به‌صورت (Popup) و از شما درخواست آدرس دامنه سایت را می‌ کند. کافی است آدرس دامنه فروشگاه موردنظر خویش را در آن وارد کنید تا پس از کلیک بر روی جستجو، اطلاعات مربوط به صاحب‌ امتیاز آن فروشگاه برای شما مشخص شود.

گام سوم: درگاه بانکی را بررسی کنید

فروشگاه های آنلاین برای خرید های الکترونیکی از درگاه های متصل به بانک های طرف قرارداد استفاده می کنند. پس در همین ابتدا باید توجه داشته باشید که هرگز به فروشگاهی که برای انتقال مبلغ خرید از شماره کارت شخصی استفاده می کند اعتماد نکنید.

درگاه های بانکی با استفاده از پروتکل های امن SSL ارتباط شما را با بانک مورد نظر برقرار می کنند. به این ترتیب اگر به نوار آدرس وب سایت بانکی که از طریق فروشگاه به آن متصل شده اید دقت کنید، در ابتدای آن می بایست عبارت https را مشاهده کنید. اگر صفحه بانک مورد نظر دارای عبارت http است هرگز اطلاعات حساب بانکی خود را در آن وارد کنید.

نکته چهارم: در هنگام وارد کردن اطلاعات کارتتان در صفحه بانک مورد نظر، حتی اگر همه شرایط دیگر هم مثبت بودند تا جای ممکن از صفحه کلید های مجازی (Virtual Keyboard) استفاده کنید تا ضریب امنیتی فعالیت شما بالاتر باشد. همچنین تا حد امکان از کافی نت ها و رایانه های موجود در مراکز عمومی مانند مدارس و دانشگاه برای انجام خرید اینترنتی استفاده نکنید.

در انتها باز هم باید به این نکته اشاره کنیم که یک فروشگاه معتبر را نمی توان صرفا با توجه به رتبه آن در وب سایت هایی مانند الکسا یا تعداد دنبال کنندگان و عضوهای آن شناخت و ممکن است یک صفحه فروشگاهی ساده در اینستاگرام، امنیت بیشتری از یک وب سایت پر زرق و برق اینترنتی با هزاران بازدید کننده و رتبه جهانی بالا داشته باشد. با رعایت همین نکات ساده می توانید خریدی امن و بی دردسر داشته باشید.