فروشگاه اینترنتی

نحوه نگهداری از ظروف ملیله

نحوه نگهداری از ظروف ملیله

ملیله‌ کاری شاخه‌ای از هنر فلزکاری که با مفتول‌ های نازک نقره انجام می‌ پذیرد؛ هنر ملیله کاری، محصول کار با طلا و نقره و مس است که به صورت مفتول های باریک در آمده است و با صرف دقت، زمان، مهارت و هنرمندی هنرمند ملیله کار با بهره گیری از نگاره های سنتی و طرحهای اسلیمی به هم پیوند و ارتباط یافته است، قدیمی ترین آثار باقیمانده از ملیله ایران به روایت اکثر محققان به سالهای 550 تا 330 ق.م تعلق دارد.

در این مقاله میخواهیم به نحوه نگهداری از ظروف ملیله بپردازیم اما پیش از آن در خصوص این هنر ارزشمند ایرانی و نحوه ساخت ظروف ملیله مطالبی را با شما به اشتراک می گذاریم.

هنر ملیله کاری و ساخت آن

ملیله کاری اصفهان از شناخته شده ترین محصولات ملیله ایرانی بشمار می رود. کیفیت و تنوع محصولات در طول زمان دستخوش تغییرات مثبتی بوده است. ملیله کاری با مس، نقره و سایر فلزات امکان پذیر می باشد. عموما ساخت ظروف ملیله در اصفهان و زنجان انجام می گردد.

ابتدا شمش های نقره با دستگاه، به مفتول باریک تبدیل می شود و با نقش هایی مانند بته جقه، پیچک، برگ و غنچه و اشک، نقش زده می شود؛ سپس با نقره عیار پایین تر، لحیم می شود. این کار نیازمند وقت گذاشتن، دقت، ظرافت و صبر و حوصله است تا طرحی ظرفیت و چشم نواز از آب در بیاید.

در این هنر برای بدست آوردن مفتول های نقره، چندین بار نقره را داخل کوره می گذارند تا حرارت ببیند و به شکل دلخواه در بیاید. بعد از درست شدن مفتول، آن را موم اندود می کنند و سپس حدیده کرده تا مفتول نقره، ظریف و باریک شود. مفتول باید به قدری باریک شود تا از دستگاه نورد، رد شود سپس نوبت به مرحله ملیله کاری می رسد.

در این مرحله، باید مفتول های مسی یا نقره به شکل دلخواه استاد ملیله کار در بیاید و شکل نهایی ساخته شود. این شکل، از قبل طراحی و نگه داری شده است. در این مرحله، یک سطح مستطیلی شکل فلزی آهنی قرار می دهند و روی آن را موم اندود می کنند. سپس طرحی که قبلاً روی قالب گذاشته اند را روی سطح مستطیلی قرار می دهند. سپس، شروع به در آوردن طرح ملیله روی صفحه فلزی می کنند. به این صورت که ورق های نازک نقره ای را روی لبه های شکل قرار می دهند.

ظروف ملیله اصیل و باکیفیت برعکس ظاهر ظریفی که دارند مقاومت و استحکام بالایی دارند و برای نحوه نگهداری از ظروف ملیله کار خاصی نباید انجام دهید در ادامه به نکاتی در خصوص نگهداری و مراقبت از ظروف ملیله می پردازیم:

نحوه نگهداری از ظروف ملیله

  • برای شستشوی ظروف ملیله بایستی با آب سرد و مایع ظرف شویی شسته شوند ولی توصیه می شود مواد اسیدی به ظروف ریخته نشود و در صورت ریختن چایی فورا شسته شود. به هر حال با توجه به کیفیت محصولات مرغوب فروشگاه صنایع دستی و آثار هنری آریاداناک نگران شستشوی محصولات ملیله نباشید.
  • همچنین از فشار غیرمتعارف به ظروف ملیله سازی شده خودداری شود. در این صورت تا سالیان متمادی ظروف ملیله قابل استفاده خواهند بود و هیچ مشکلی برای آنها ایجاد نمی شود.